Over ons. Ons verhaal

Prime Pitch is in de zomer van 2009, in de nadagen van de financiële crisis, opgericht door Rutger Nooij. Niet lang na oprichting sloot Sjoerd van der Zandt zich aan bij de onderneming. Op dat moment was Prime Pitch niet veel meer dan een idee. Er waren geen klanten, geen investeringen, geen transacties en er was geen omzet. Het idee dat er was, bestond op dat moment uit het adviseren van vastgoedinvesteerders in zwaar weer en het uitvoeren van asset management voor derden. Daarnaast leefde er ook het idee om vastgoedinvesteringen te verwerven en deze te beheren voor beleggers. In het eerste jaar bestonden de activiteiten uit enkele adviesopdrachten: voor Generali Vastgoed werd een portefeuille-analyse uitgevoerd en voor een woningcorporatie werd een analyse uitgevoerd van de BOG-portefeuille met aanbevelingen voor het asset management. Prime Pitch werd vervolgens door Generali ingezet voor het transactie management voor de aankoop van winkelgebied ‘Raaks’ in Haarlem. Meerdere projectmatige activiteiten, zoals het herstructureren van vastgoedfondsen in zwaar weer, leverden niet het gewenste resultaat. Bovendien zochten we meer continuïteit in de omzet.

De overname van een andere asset manager leek in het najaar van 2011 een goed idee: een bestaand platform met bestaande assets zou direct een stabiele omzet opleveren en bovendien de onderneming meteen stevig op de kaart zetten. De management buy-in werd voortvarend ingezet: in korte tijd werd bij investeerders het commitment voor de overname gerealiseerd. Echter, wat een kort en intensief overnametraject moest worden, werd een langdurig en onzeker proces, dat eindigde in een deceptie. Ingegeven door wijzigende marktomstandigheden werd de benodigde goedkeuring voor de overname uitgesteld en uiteindelijk niet verkregen. Eind 2012 werd duidelijk dat de overname van de asset manager niet doorging, met forse negatieve gevolgen voor Prime Pitch.

De directie van Prime Pitch zette alle zeilen bij. In enkele weken werd een aankoop van een mixed-use object in Rostock overeengekomen en structureerden we hiervoor een fonds. Enkele investortrips naar Noordoost Duitsland en de nodige commitments later, kon de aankoop in de zomer van 2013 worden geeffectueerd. De schuldeisers werden betaald en het eerste fonds van Prime Pitch was een feit: 17.000 m² retail, kantoor, parkeren en zorgvastgoed aan het water, nabij het centrum van Rostock, vormde de eerste investering van Prime Pitch onder eigen label. Intussen had Prime Pitch het asset management van de Ridderduin winkelportefeuille overgenomen. In 2014 volgde een tweede fonds, met zorgvastgoed in Brandenburg: een uitermate voorspelbare kasstroom in een markt met een sterke gebruikers- en investeerdersvraag. Nog een jaar later deed Prime Pitch de eerste aankoop van een woningcomplex in Nederland: in het centrum van Breda werd een nieuw studentencomplex gekocht voor een nieuw fonds. Hiermee werd de continuïteit van de onderneming zekergesteld. Meerdere woningcomplexen in Nederland zouden volgen, maar ook in Duitsland werden nog enkele aankopen gedaan. Voor een single family fund kochten we een appartementencomplex in Dinslaken en een Pflegeheim nabij München.

De investeringen van de Prime Pitch fondsen kenmerken zich door stabiele en voorspelbare kasstromen in markten met een sterke gebruikersvraag. De nadruk ligt hierbij op wonen en zorg, waarbij er eventueel combinaties worden gezocht met retail.

Door de verdere groei van de portefeuilles onder beheer van Prime Pitch, was vanaf 2019 een uitbreiding van het asset management team noodzakelijk. In 2020 en 2021 is het team uitgebreid en bestaat momenteel uit vier personen.

De eerste investering in Rostock is in 2020, na bijna 8 jaar, zeer succesvol verkocht aan een institutionele belegger. Het wooncomplex in Breda is slechts vier jaar in bezit geweest, toen een succesvolle exit kon worden gerealiseerd. Ook het Pflegeheim in Brandenburg is eind 2021 verkocht aan een internationale institutionele belegger. Voor deze drie verkopen geldt dat het gerealiseerde rendement voor onze investeerders (ruim) boven de verwachtingen lagen.

Wij blijven voortdurend op zoek naar passende investeringen voor onze investeerders. De vastgoedmarkt is voortdurend in beweging en wij passen ons hier zo goed mogelijk op aan. Maar hoe de marktomstandigheden, macro-economische voorwaarden, wetten, regels en risicopercepties ook wijzigen, iedere investeringsbeslissing begint voor ons bij de stenen, het gebouw. Solid as a brick.

Lees meer